Συγκέντρωση το Σάββατο 13/2/16 για το ασφαλιστικό

afisa-antivaro

 

ΟΧΙ ΣΤΟ ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΕΚΤΡΩΜΑ-ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Η μακροχρόνια κρίση και τα επιβαλλόμενα μνημόνια που εφαρμόζονται με αφορμή αυτήν είναι η επίσημη και νομικά κατοχυρωμένη πλέον επίθεση των εργοδοτών  ενάντια στο πληττόμενο κομμάτι της κοινωνίας. Είναι μια ολομέτωπη επίθεση της κυρίαρχης τάξης ενάντια στους νέους, του συνταξιούχους, τους εργάτες, τους ανέργους, τους αγέννητους προλετάριους αυτής της κοινωνίας.

Οι νέες συνθήκες  ζωής που επιβάλλει αυτή η επίθεση και ο σκληρός τρόπος επιβολής τους, δίνουν την σκληρή γεύση ενός νεοφιλελεύθερου παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού που ανατέλλει και προσδοκά να εδραιωθεί με διατλαντικές συμφωνίες τύπου TTIP. Πρακτικά, τα ελαστικά ωράρια και  τα “ευέλικτα” προγράμματα περιστασιακής εργασίας εφαρμόζονται όλο και περισσότερο. Οι ολιγόμηνες συμβάσεις εργασίας εξυπηρετούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου και των εργοδοτών είτε είναι ιδιώτες είτε το κράτος, ενώ για τους εργαζόμενους δεν προβλέπονται άδειες, ασφαλιστικές καλύψεις ή επιδόματα ανεργίας στην επερχόμενη απόλυσή τους. Η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων έδωσε μια ακόμη ώθηση στην εργοδοτική τρομοκρατία και αυθαιρεσία, ενώ ενίσχυσε την ατομικιστική λογική και απειλεί να δώσει τη χαριστική βολή σε οποιαδήποτε συλλογική αντίσταση.

Τώρα, έρχονται με μια μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό η οποία αποτελεί ταφόπλακα για την κοινωνία, κατοχυρώνοντας τα κέρδη τους και καταδικάζοντας εμάς σε ακόμα πιο διαρκή και στυγνή εκμετάλλευση.  Πιο συγκεκριμένα, το ασφαλιστικό σύστημα έως σήμερα είναι διανεμητικό. Δηλαδή, οι συντάξεις, η υγειονομική περίθαλψη και τα επιδόματα ανεργίας πληρώνονται από τις εισφορές όσων εργάζονται τώρα. Ωστόσο, η ανεργία και η ανασφάλιστη εργασία που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των αφεντικών καθιστούν αδύνατη την λειτουργία του διανεμητικού μοντέλου. Επίσης, η πρόσφατη κλοπή από το κράτος των χρημάτων των επικουρικών ταμείων μέσω του κουρέματος τους χρέους (PSI) (δανείστηκε τα χρήματα των ταμείων και δήλωσε πως δεν μπορούσε να τα επιστρέψει), η διαχρονική καταλήστευσή τους (δομημένα ομόλογα, θαλασσοδάνεια)  ενέτειναν την κρίση.

 

Προφασιζόμενοι, την κάλυψη αυτής της μαύρης τρύπας οι πολιτικοί υπάλληλοι των ντόπιων αφεντικών και των υπερεθνικών ομίλων, επιχειρούν να μετατρέψουν το ασφαλιστικό σύστημα σε κεφαλαιοποιητικό. Με απλά λόγια, οι παροχές που θα λαμβάνει ο καθένας θα καθορίζονται από το ύψος των εισφορών του. Συνέπεια αυτού είναι όποιος αδυνατεί να πληρώσει εισφορές λόγω ανεργίας, μαύρης εργασίας ή μισθούς πείνας θα παίρνει πενιχρή σύνταξη. Δηλαδή όποιος είναι φτωχός, φτωχός θα παραμείνει και μάλιστα  ανασφάλιστος, σε αντίθεση με τα αφεντικά και τα καλοπληρωμένα τσιράκια τους που θα απολαμβάνουν τα πλούτη τους μέχρι τα βαθιά γεράματα όντας ξεκούραστοι (βλ. Μητσοτάκη). Ακόμη, μια συνέπεια είναι ότι ανοίγει ο δρόμος για την ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης και κατ’ επέκταση της υγείας ώστε αυτοί οι κλάδοι να γίνουν εμπορικά εκμεταλλεύσιμοι αποφέροντας κέρδη για τις ασφαλιστικές εταιρείες και εξαθλιώνοντας εμάς.

Απέναντι σε όλα αυτά προτάσσουμε ως λύση τον αγώνα μας για τα εξής.

  • Πρώτον, αύξηση συντάξεων στους από τα κάτω  ώστε να ανταποκρίνονται στις πραγματικές τους ανάγκες για αξιοπρεπή διαβίωση με παράλληλη μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης με ασφαλιστική κάλυψη και υγειονομική περίθαλψη για όλους,  εργαζόμενους- ανέργους.
  • Δεύτερο , πρέπει να αγωνιστούμε για ένα πλήρως διανεμητικό σύστημα όπου οι παροχές υγείας και οι συντάξεις θα είναι ίδιες για όλους.
  • Ο αγώνας εξάλλου  δεν σταματά εκεί, γνωρίζοντας ότι η κοινωνική ασφάλιση λειτουργεί ως παυσίπονο στη μισθωτή σκλαβιά και ως προσωρινή κατάκτηση των εργαζομένων, ώστε να εξασφαλίζει την επιβίωση τους και την κοινωνική ειρήνη,  ο πραγματικός μας στόχος θα πρέπει να είναι η εξάλειψη της ίδιας της μισθωτής σκλαβιάς και η μετάβαση σε μια κοινωνία όπου τα κοινωνικά αγαθά (παιδεία, υγεία, κλπ.) θα παρέχονται από τον καθένα ανάλογα  με τις δυνατότητες του, στον καθένα σύμφωνα με τις ανάγκες του.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ-ΠΟΡΕΙΑ  ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 13/2/16 ΣΤΙΣ 11.00

ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓ. ΒΛΑΣΣΗ

ΑΝΤΙΒΑΡΟ 

αυτοοργανωμένος εργατικόςκοινωνικός χώρος

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*