18-11-2018 Προβολή του ντοκιμαντέρ “Ο αγώνας για τις Σκουριές” & συζήτηση

Κυριακή 18-11-2018 στις 6:00 μ.μ στο

 

 

 

 

To “ELDORADO-Ο Αγώνας για τα Σκουριές” είναι μια ταινία ντοκιμαντέρ για τον κοινωνικό αγώνα ενάντια στην υπερεκμετάλλευση στη Χαλκιδική της Βόρειας Ελλάδας, στη μεγαλύτερη εξορυκτική εγκατάσταση της Ευρώπης. Καταγράφοντας το χρονικό της αντίστασης κατά των επισφαλών συνθηκών εξόρυξης χρυσού και της καταχρηστικής ποινικοποίησης του κινήματος αντίστασης από την ελληνική κυβέρνηση, το ELDORADO αποτελεί ένα σημαντικό ντοκουμέντο των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των αποτελεσμάτων των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που διαδραματίζονται σε μία χώρα που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της ευρώπαϊκής κρίσης.
Η Βόρεια Ελλάδα έχει γίνει το επίκεντρο των δραστηριοτήτων της Καναδικής εταιρίας εξόρυξης Eldorado Gold, δημιουργώντας ένα κερδοφόρο για εκείνη μονοπώλιο. Αν και τα σχέδια εξόρυξης για τη Βόρεια Ελλάδα έχουν μή-αναστρέψιμες και καταστροφικές συνέπειες για το περιβάλλον, η εταιρεία υποστηρίζεται από την ελληνική κυβέρνηση και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εντός των σύνθετων οικονομικών πολιτικών της “κρίσης” και στο όνομα της “ανάγκης για επενδύσεις”.
Με μοναδική πρόσβαση σε μαρτυρίες κατοίκων και ακτιβιστών, και παρουσίαση εκτεταμένου αρχειακού υλικού, η ταινία ντοκιμαντέρ ElDorado επιχειρεί μια εξιστόρηση των δράσεων αντίστασης κατά των επιχειρήσεων εξόρυξης στην περιοχή και της ποινικοποίησης τους, καθώς και να αποτυπώσει το υψηλό κόστος της εξόρυξης χρυσού για περιβάλλον και τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα.
To “ELDORADO-Ο Αγώνας για τα Σκουριές” είναι μια ταινία ντοκιμαντέρ για τον κοινωνικό αγώνα ενάντια στην υπερεκμετάλλευση στη Χαλκιδική της Βόρειας Ελλάδας, στη μεγαλύτερη εξορυκτική εγκατάσταση της Ευρώπης. Καταγράφοντας το χρονικό της αντίστασης κατά των επισφαλών συνθηκών εξόρυξης χρυσού και της καταχρηστικής ποινικοποίησης του κινήματος αντίστασης από την ελληνική κυβέρνηση, το ELDORADO αποτελεί ένα σημαντικό ντοκουμέντο των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των αποτελεσμάτων των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που διαδραματίζονται σε μία χώρα που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της ευρωπαϊκής κρίσης.

 

Η εκδήλωση στο fb

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*